reklama

Chlieb a kulinárske haute couture

Upretý pohľad na obrázok, prehĺtanie na prázdno, sucho v ústach. Niekto cíti aj  omamnú vôňu. Prebudený pud prežitia, hlad, ožíva:" Žena, toto navar!":) Ááno, áno vyzerá to  veľmi lákavo, môžem vyskúšať, skvele to vyzerá, zvláštna kombinácia  potravín a chutí. Mhmm?! Jemné, veľmi jemné, výborné. Fantastická delikatesa. Jedlo je lákavá záležitosť a je pravdou, že bez neho sa nedá žiť. Je nutnosťou aj pôžitkom. Často vyvoláva pocit životného komfortu a niekedy nahrádza, to, čo sa nedá zjesť, ani kúpiť, ak máme pocit, že nám niečo chýba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

V časopisoch, je toľko zvádzajúcich farebných obrázkov naaranžovaných jedál, s hýriacimi detailami, s predprípravou, prípravou, záverečným servírovaním, s návodom ako sa dopracovať k vrcholu blaha a uspokojenia svojich chúťok z jedenia, že to už skoro nemá nič spoločného s normálnym hladom a varením.

Neexistuje žiadne tabu v kombinácií chutí, naopak, čím viac sa porušujú pravidlá /veď hej, iný kraj, iné chute/, tak je z toho rafinované kulinárske haute couture:) Vôbec by ma neprekvapilo, keby jedlo lepšie vyzeralo ako chutilo, rovnako ako móda haute couture, tiež nie je na každodenné nosenie, ale považujem ju za umenie, reznuté dobre odvedeným remeslom. A v tom je to, takéto pôžitky nemôžu byť „na každý deň", lebo sa stráca ich výnimočnosť a klesajú na hodnote.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviem, či napísať toto slovné spojenie „gastronomická pornografia" /ja som ho nevymyslela/, ale podľa mňa je výstižné, lebo má za úlohu vzbudiť naše chúťky na jedlo, aj keď nie sme hladní:) Na kieho frasa! No jasné, aby sme míňali peniaze najprv na jedlo, ktoré nám ani nepadne na úžitok a hneď za ním si za drahé peniaze kúpili pilulky, po ktorých beztrestne schudneme. A keď nie, tak si môžeme za ťažké peniaze nahonobený tuk, /pfuj:)/ dať odsať.

Nemám nič proti žiadnym pôžitkom, ale držím sa vlastných pocitov a inštinktov. Užívam ich prirodzene, keď pociťujem hlad, taký, alebo onaký, tak sa nasýtim. Občas zhreším, ale nič nevyvolávam umelo. Je pravda, že apetít môže byť rôzny. Žiaden kuchár nedokáže navariť také dobré jedlo, ako hlad. Nikdy v živote som nehladovala, ale hladná aj prejedená som už bola:)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak nemáme chuť na voňavý, čerstvý chlieb vypečený do chrumkava, tak sme pravdepodobne nie hladní. Ak nevieme vymenovať svoje pôžitky / dobre, tak potichu:)/ môže to znamenať, že ich máme príliš často, alebo vôbec. Buď zovšedneli, alebo sme sa ich zriekli, preto, alebo aj preto.

Zvláštne je, že najväčší pôžitkári obyčajne nebývajú tuční, no jasné, že preto, lebo sú pôžitkári a jedlo vychutnávajú. Neboja sa, že im ho niekto vezme a zrejme sa neboja, že zajtra nebudú mať čo jesť. V tomto som si nie istá. Bez vzduchu na dýchanie vydržíme sekundy, bez vody hodiny a bez jedla, ako kto. Ten kto si naškrečkoval okrúhle líca a pod šatami ma dobre skrytú opásanú klobásu a slaninu, tak ten vydrží dlhšie, myslím si:)

Helena Smihulova Laucikova

Helena Smihulova Laucikova

Bloger 
  • Počet článkov:  485
  •  | 
  • Páči sa:  293x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu